Friday, 22 August 2014
Tech Curiosity 64

2
1.Which device has been jointly developed by the R&D wing of DRDO and IdeaForge a Mumbai based private firm?

2.Founder of an entity that is dubbed as the 'Russian Google' , died after cancer last year at the age of 48.Who is this famous person?




3.Started with a budget of £40000 by Robert Small and Tihan Presbie,this is a mobile and online games company launched in 2001 and is the world's largest privately owned online gaming website. What?

4.Which famous company is named after this mythical character?




5.He is the CEO of Zensar.But also holds a prestigious post , what? Name him.




6.This is a product by which company?Why is it important in the history of technology?





7.The X, is an activity involving dumping a bucket of ice water on one's head or donating to Y research. It went viral throughout social media during recently.Its been done by the likes of  Bill Gates , Mark Zuckerberg ,Sonu Nigam, Sania Mirza and many other celebrities.Give me X and Y!

8.Connect the images below.







9.This is a sequel to which viral game?Name its creator.









10.This book came to limelight recently because of a certain occurrence in the world of technology.What happened?


















Post your answers in the comments section below.Answers will be updated soon.

Read More
TCS ITwiz 2014- Kolkata

5
A nice and interesting battle unfolded in the Kolkata edition of the biggest Quiz of the nation today. The nerves went up and down in a battle between the home teams and the ones from Jamshedpur , which was swept across by the Jamshedpur fellas.

Here are the Prelims questions :


1.Who has friends named Angela, Ben, Ginger etc and comes from the house of  'Outfit 7'?(Hint:He talks too much)

Ans:Talking Tom Cat.

2.Social Soccer is an app by which company?

Ans:TCS

3.It named after a Buddhist deity. Which famous Japanese company am I talking about?? (Hint: World Famous camera company)

Ans: Canon

4. This dot com is owned by RPG group. Formerly known as Gramaphone Company of India.Identify.

Ans:Saregama

5.Which company would you associate this logo with?















Ans:Apple


6.Identify the service.












Ans:Samsung ChatOn


7.Films like The Karate Kid , The Da Vinci Code , The Pursuit of Happyness and more  were all made by Columbia Pictures.Which company owns it? (Hint its a beverage company)

 Ans: Coca-Cola 
[The answer to this was given wrong.The actual answer to this is Sony Pictures Entertainment .Sony Picture Entertainment bought it from Coca-Cola in September 28,1989]

8.Who is he? (Hint:Founder of a famous OS)











Ans:Linus Torvals


9.This company is a part of CBS. It purchased news.com? What am I talking about?

Options: BBC, CNET and CNN
Ans: CNET

10.What has been blanked out?

















Ans:Michael Dell


11.Its a book on which Microsoft CEO?



















Ans:Steve Ballmar


12.This font's name means a weapon used by Romans is a type of catapult that was used as a siege engine in the Middle Ages. (Hint:Starts with 'T')

Ans:Trebuchet

13.Identify the popular game.












Ans:Unchartered


14.The koobface virus disabled flash plugins on which famous website?

Ans: Facebook

15.What was the name given to the eight employees who left Fairchild Semiconductors and several huge companies later?

Ans:Traitorous eight

16.What was started by the merger of X.com and confinity?

Ans:Paypal

17.Expand Mac as in Mac address.

Ans: Media Access Control.

18.In CYMK, if C stands for Cyan, M for Magenta and Y for Yellow, what does K stands for?

Ans: Black

19.Which computer program was created by Yukihiro Matsumoto?
Ans:Ruby

20.What was initially planned to be named the “bug” by Douglas Englebert after its creation but is now known by a different name? (Hint : We all see it on our computer display screens)
Ans:Cursor

Cutoff was 14.
We thank Adnan and Anirban for giving us the questions.

Watch the Finals video-Youtube Link
Results-

Champions-Shadan Kalam & Adnan Azmat
Runner up -Anirban Paul & MD. Nafees

What the Champs say-

'Simply the best..... no nonsense!!!! Really very helpful xD'
-Shadan Kalam(Kolkata Champion, 2014)

'Dorks Corner is a great resource for quizzers.It helped me a lot. Keep up the good work.'

-Adnan Azmat (Kolkata Champion, 2014)

'Awesome site...a must visit for those who prepare for TCS IT Wiz '
-Anirban Paul (Kolkata Runner's up, 2014)

Some Important links -

Read More
Thursday, 21 August 2014
TCS ITwiz 2014-Chennai

1
Chennai got a moderate prelim and finals . The finals were a treat to all quiz enthusiasts filled with effort , strategy and knowledge.Overall a good show!

Here are the Prelims:



1. Which IT park is a joint project of TCS realty and TIDCO ? Clue : It is named after a famous mathematician.
Ans:Ramanujan

2. Which term , used commonly used in the field of computers , is a portmanteau of the words ‘Binary’ and ‘Digit’ ?
Ans:Bit

3. This writing instrument was used by Egyptians and the Minoans of Crete and was made of Reeds and was later made from metals and bones . This tool is still used in some form in modern day tech . What ?Ans:Stylus

4. ‘Prelude’ is a tanker commissioned by the Shell Oil corporation . It is the largest vessel to ever float the seas . Which company is currently building this ship ? Hint : This company is better known in the field of mobile technology.
Ans:Samsung

5. X is a video game which was designed by Bruce Artwick and was released in 1984 under the Microsoft brand. This game was renamed in 2009 . What game ?
Ans:Flight simulator 

6. X is a sports website which was started in 1994 . It was acquired by ESPN in 2007 . What website are we talking about ?
Ans:ESPN Cricinfo

7.  X was an ancient form of Library which was one of the biggest of the world at that time. The name of a famous website was derived from the name of this library . The website’s main function is to rank other websites according to their traffic data . Name the website.
Ans:Alexa

8. In 1971 , Michael Hart obtained 10,000 $ and used it to start a project which went on to become really famous. The project had something to do with preserving books. Name the project .
Ans:Project Gutenberg

9. Which Travel Coordination company started a initiative to provide users who requested it , a chance to play and cuddle with kittens for a period of 15 minutes ?
Ans:Uber

10. Before she joined Facebook , this person was the Vice-President of global online sales and operations at Google. Before Google , she served as the chief of staff for the United States Secretary of Treasury. Who ?
Ans:Sheryl Sandberg

11. Which software tool was created by Macromedia in 1997 and was maintained by them until the company was acquired by Adobe in 2005 ?
Ans:Adobe Dreamweaver

12. In order to encourage Indian users to use this website’s resources more , the website hired Mithun Chakraborthy to be their ambassador ? What are we talking about ?
Ans:GoDaddy

13. X is a social networking website which is headquartered in San Francisco , California . It was acquired by  Tagged in December 2011 . Which website ?
Ans:Hi5

14. This game was created by Dong Nguyen and was a massive hit around the world . It was removed from App Stores in January . What game ?
Ans:Flappybird

15.Identify the game.

Ans:Titanfall

16.This is the app of which social networking site?















Ans:Digg

17.This book is based on what in the world of technology?














Ans:Moore's law

18.This Company has created an app which tells you the fares of a specific vehicle from place to place in Chennai . What vehicle ?







Ans:Auto Rickshaw

19.The person depicted in the above photo was the designer of the first version of an iconic logo . ID him .













Ans:Ronald Wayne (Apple logo)

Cutoff was 15.
Courtesy: Arjun Aravind &  Chennai Quizzing


Watch the Finals Video - Youtube Link

Results-
Champions-Abhinav S & Arjun Aravind
Runner up -Seetharam & Samyak Jain 

What the Champ says-
'Dork's Corner is a nice website.Pretty neat :) ' 
-Arjun Aravind (Chennai Champion, 2014)

Some Important links -

Read More
RBIQ 2014 -Decoded

0


Description:
RBIQ i.e Reserve Bank of India Quiz is an all India Inter school Quiz conducted by RBI .The RBIQ 2014 is the third year of the quiz and will be conducted across 60+ cities throughout India.It aims at imparting knowledge about the finance culture through the young wizards.

Eligibility:
-
The quiz is for students of classes 9-12.
-Teams of two.

-Prior registration is required(School's are invited by the RBI).

While the first edition was managed by Brian O'Brain , the second by Greycells.RBI has roped in Greycaps headed by the most loved Quizmaster Pickbrain to conduct this year's event.

Format:

The quiz as mentioned above is a general-finance quiz , questions focus mainly on India , RBI and the world of finance.

The quiz starts with a written prelims of 25 questions followed by the live stage finals.
The top 6 teams get into the finals (The highest scorer from each school) which has 6 interactive rounds. There are 2 direct rounds and 4 on the buzzer.

Ah! seems tough? Wondering how  should you  prepare for the RBIQ? Sit back , and leave that to us.


Tips to prepare:


Every thing asked in the quiz will be related to India or Finance.Sports persons , Gallantry awards ,Personalities,literature , culture and every other possible topic related to India should be covered. Topics from the finance world for instance Stock exchanges ,terms ,currencies of countries etc should also be touched.

-Be thorough with the facts and trivia related to your state.

This  includes famous personalities,places,cuisine,culture,literature,films so on.

Q)Otto Konisberger was the architect of which fully planned city of India?
Ans:Bhubaneswar (Bhubaneswar edition)

-Cuisines.

Have a look at the state cuisines of India , you are sure to be asked one from these.
Q)Daal Batti is a famous dish in which Indian state?
Ans:Rajasthan (Bhubaneswar edition)
Q) On Biriyani (Hyderabad edition)


-RBI
There's a specific round in the finals  called 'The central Bank'.Besides there are questions on RBI governors ,RBI directors,RBI history , Indian currency and so on..

Q)Fault Lines is a famous book written by which RBI Governor?
Ans: Raghuram Rajan (Bhubaneswar edition)
Q)Which RBI director and eminent social activist is behind the organisation 'SEWA'?
Ans:Ela Bhatt (Hyderabad Edition)

-Indian Banks and Financial terms
Try covering up everything about the banks in India from founders to small trivial facts , this would surely help.


Q)India's International Bank is the tagline of which Indian Bank?
Ans:Bank of Baroda(Bhubaneswar Edition)
Q)Which Bank after partition returned every single penny to its Pakistani customers ?
Ans:Oriental Bank of Commerce(Bhubaneswar edition)


Financial terms like bullion ,mortgage ,Forex etc have been asked about in the regional editions of the quiz.

Sources to refer:
-Wikipedia  -RBI Website 

Links to Business and General quiz sets made by us
 -Gen Quiz  -Biz Quiz

You could share the questions of your respective editions .Write to us if you have any queries , would be happy to help. 


Disclaimer: The tips given above are based on our analysis of the questions , following them or not, is at your discretion.


For more queries mail us : dorkscorner@gmail.com
Read More
Wednesday, 20 August 2014
Tight Tech 8

3
Q1. This fictional character originated as a internet meme created by "Something Awful" forums user Eric Knudsen in 2009. His stories commonly feature him stalking, abducting and traumatizing people. This charactrer was again revived in 2014 when two 12-year-old girls in  Waukesha, Wisconsin allegedly held down and stabbed a 12-year-old classmate 19 times and when questioned later, they reportedly claimed that they wished to commit a murder as a first step to becoming his "proxies." Who am I describing? 
















Q2. Google has always been known for their extreme love for numbers. When Google launched its IPO in 2004, a total of 19,605,052 shares were offered at a price of $85 per share. Of that, 14,142,135 were floated by Google and 5,462,917 were held by stockholders. Why did Google float that specific number of shares? 


Q3. He is Lamar S. Smith, a U.S. Representative (Republican) for Texas's 21st congressional district, serving since 1987. He has introduced many bills in the parliament like Space Launch Liability Indemnification Extension Act, STEM Education Act. However he is best known for introducing a bill which drew huge protests and criticism from the world. Which bill am I referring to?
















Q4. It is a well known fact that Neil Armstrong's first words from moon, "That's one small step for man, a giant leap for mankind," were transmitted from a Motorola device. Along with this Motorola Radio, the Apollo 11 astronauts carried a number of cameras for collecting data and recording various aspects of the mission. Which company produced these famous cameras?


Q5. Tom Shales and James Andrew Miller's book, "Those Guys Have All the Fun: Inside the World of X" states that Steve Jobs reportedly told X's President George Bodenheimer that, "Your phone is the dumbest fucking idea I have ever heard ". However the company behind this phone didn't think the same way until the phone turned out to be a big failure. ID X or equivalently the company.















Q6. Dennis Coles is an American rapper critically acclaimed for his loud, fast-paced flow, and his
emotional stream-of-consciousness narratives. His albums  Ironman,  Supreme Clientele and FishScale have been huge hits in the music industry. However he is somehow related to the world of tech. How?


















Q7. Every year this CEO sets some sort of challenge for himself. In 2009, he vowed to wear a tie to work every day to show he was serious about X's growth. In 2010, he tried to learn Mandarin. In 2011, he vowed to eat animals only if he had killed them himself. In 2013 his challenge was to meet a new person outside of X every day. Give me X and the weird CEO.


Q8. Connect. (You are still answering a tech quiz!)




















Q9. It was originally formulated by Nathan X in 2005 during a debate on christianforums.com about evolution, and referred to creationism rather than all fundamentalism, but has since been expanded. This law states that “Without a winking smiley or other blatant display of humour, it is impossible to create a parody of fundamentalism that someone won't mistake for the real thing.” X or the law please!

Q10. This is perhaps the most famous issue of the "Popular Electronics" magazine published way back in 1975. This brought a revolution in computing when X showed this magazine to Y and they started a company Z. If you know
 Z, you surely know X, Y. Hence Z please!
Post your answers in the comments section.Answers will be updated shortly.
Read More
TCS ITwiz 2014 - Pune

0
Pune has always been put forth an exciting show for all of us , and this time too they didn't fail us. An amazing show , with the title sweepingly taken by two very talented individuals .

Here are the Prelims:

1.Which pune based organization has its director as Vijay Bhatkar ?
Ans:C-DAC

2.Which L.A NBA team is owned by Steve Ballmer ?
Ans:Los Angeles Clippers

3.It was founded in 1996 by American web entrepreneurs Brewster Kahle and Bruce Gilliat. The company was named after a  largest repository of knowledge in the ancient world and the potential of the Internet to become a similar store of knowledge.What is it ?
Ans:Alexa

4.Which programming language developed by Guido Von Rossum ? [hint:It is named after a dangerous reptile]
Ans:Python

5..Charles W. Hull has created something that gave him European Inventor Award in 2014 . What was his creation which is also called additive technology?
Ans:3D Printing

6.Hidden Reflex is a company that creates web browser which is specific to India. Which web browser is it  ?
Ans:Epic

7.Which company is known in India associated  with Tata's for many years whose headquarters is at Santo Park Tower , Tokyo ?
Ans:NTT Docomo

8.It is the fear or dislike of advanced technology or complex devices, especially computers.What is it ?
Ans:Technophobia

9.Which app has the feature 'Reply yo Unlock' ?
Ans:Slingshot

10.Who wrote the book 'TCS Story and Beyond' ?
Ans:S Ramadorai

11.Two people in Karnataka  moved on from IT sector to be part of social servicing field . One of them was CFO in an IT firm who failed in the Lok Sabha election from Bangalore Central . Which person ?
Ans:V Balakrishna

12.What was created by Deepinder Goyal and Pankaj Chaddah ?[hint:You may find it in vegetable market]
Ans:Zomato

13.Old norse word meaning candle or tourch . It means 'lighting a fire' . What am i talking about ?
Ans:Amazon Kindle

14.With whom do you associate from the world  of gaming to  'tribe.net' ?
Ans:Mark Pincus

15.It was started by Evan Spiegel and Bobby Murphy as a project for one of Spiegel's classes at Stanford University, where Spiegel was a product design major. Beginning under the name Picaboo. what is it ?
Ans:Snapchat

16.Brad Stone is writing the biography of a famous tech personality . Who is it ?
Ans: Jeff Bezos

17.'Soccer Bite' is a Polish game which became viral in the last two months . It is based on which personality ?
Ans:Luis Suarez

18.Identify the personality.



Ans:Ajay Bhatt

19.Identify the logo


Ans:Dropbox

20.Identify this app , it has been viral among women.


Ans:iRangoli

Cut off was 13.

We thank Dhananjay Katkar for helping us get the questions.

Watch the Finals Video - Youtube Link

Results-
Champions-Dhananjay Katkar & Ayush Yembarwar 
Runner up -Shardul Parab & Harshit Rajesh Sinha

What the Champ says-
'Dork's Corner is really awesome.It is the main reason behind our win' 
-Dhananjay Katkar (Champion, 2014)

Some Important links -

Read More
Thursday, 7 August 2014
TCS ITwiz 2014- Bangalore

0
The Bangalore Edition was a treat to watch as always. Pickbrain was in full flow to edify his hometown with his amazing skills.It was an easy prelims considering the level of the previous editions here ;  followed by an amazing show in the finals.



Here are the Prelims:




We thank Suhas Pai for sharing the questions with us.
The cutoff was 17.

Watch the Finals here: Youtube Link

Results :
Winners:  C Harikiran & Siddharth Srivatsa
Runners up: Abhishek Kushra, Barghav Cavali

What the champ says:
'Good job Dork's Corner , the content is very useful'
-Siddharth Srivatsa


Some Important links -
Archives- TCS IT WIZ 2013 | Tech Curiosity           Current -TCS IT WIZ 2014
Read More
Wednesday, 6 August 2014
TCS ITwiz 2014 -Ahmedabad

0
The quiz was nice and we would say 'crisp' with moderate level questions and an ever awesome Pickbrain. Came from Ahmadabad a girlie- duo of Tanvi Ayer & Vidhi Shah who amazed all by their quizzing skills just like Ravija Amlani did the last year.

Prelims Questions:

1.Silvertouch technologies created something for the Gujarat government for  a Gujarat government initiative. What is it ?
Ans:Vibrant Gujarat

2.Ripple , Primecoin , Ethereum , dogecoin  are examples of ?

Ans:Cryptocurrency/Virtual Currency

3.Which company was started as Multitech corporation ?

Ans:Acer

4.It is a Linux open source operating system , it was released in October 2013. [hint: It starts with 'T']

Ans:Tizen

5.The iconic adoption of this keyboard combination has come from David Bradley, a designer of the Original IBM PC.It was chosen since it was nearly impossible to press this with one hand.What is the combination

Ans:Ctrl+Alt+Delete

6.It is the India's first virtual world , created by Godrej .What is it ? (Options : Khoj.com , Gojiyo.com , quickr.com)

Ans:Gojiyo.com

7.367 Addison Avenue, Palo Alto. Which company was started here ?

Ans:HP

8.Its IPO was $2718281##. The amount was so huge that they had to use 'e' for that. It is known for its geekiness. Identify the company.

Ans:Google

9.It was started by Reggie Brown and Evan Spiegel as a project for one of Spiegel's classes at Stanford University, where Spiegel was a product design major. It was started under the name 'Picaboo' . What is it ?

Ans:Snapchat

10.TCS helped a temple overcome the problem of huge crowds. For which South-Indian temple did they do so ?

Ans:Thirumala / Thirupathy temple

11.Toru Iwatani created this at Namco . What is it ?

Ans:Pacman

12.Six employees from Delhi Cloth Mills left the company and created a compnay . Which is the company they created ?

Ans:HCL

13.Julie Uhrman founded the project in 2012.If was formerly known asn BOXER8 . What is it ?

Ans:Ouya

14.Its name comes from its Stock logo. Often called by media as Mr. Softee.Which company ?

Ans:Microsoft

15.It is a commercial smartphone-based music identification service.It is also the name of a Marvel Superhero . What is it ?

Ans:Shazam

16.About which company this book is written ?
















Ans:Amazon


17.Which company has launched this app?






Ans:Times Group


18.This is a free language service that helps you learn many languages through its interactive features.Identify.
















Ans:Duolingo


19.She is the CEO of Xerox Corp.Identity.















Ans:Urlusa Burns


20.Identify the game.












Ans:Temple Run.


The cutoff was 15.

Watch the Finals here: Youtube Link

Results:
Winners :Abhay Venkatesh & Anshul Roy 
Runner up:Tanvi Ayer & Vidhi Shah

What the champ says :

"Dork's corner has always been a go to place for us to prepare  for TCS ITWiz since the very beginning. The questions are exquisite and always a great resource for further in-depth research. You are doing a great job, keep it up. #AProudDork  :D "
-Tanvi Aiyer 


Some Important links -
Archives- TCS IT WIZ 2013 | Tech Curiosity           Current -TCS IT WIZ 2014
Read More
Friday, 1 August 2014
Tech Curiosity 63

5
1. X is a legendary Internet Activist , 'A Programmable Web' was the name of the book he was mid way with but couldn't ever complete .Who?
Ans:Aaron Swartz

2.
Identify this recently launched 'snapchat-like' app by Instagram.



Ans:Bolt

3.This is how Google's homepage looked on the 20th of January,2012.Whats the funda?



Ans:Protest against the SOPA/PIPA bills brought up by the USA.

4.The Codex Leicester is a collection of largely scientific writings by Leonardo da Vinci. The codex is named after Thomas Coke, later created Earl of Leicester, who purchased it in 1719. Of Leonardo's 30 scientific journals, the Codex may be the most famous of all. The manuscript holds the record for the sale price of any book, when it was sold  at Christie's auction house on 11 November 1994 in New York for US$30,802,500.Why are we talking of it in a technology/IT quiz?
Ans:Currently owned by Bill Gates

5.Known by the titles of 'The serial entrepreneur' and 'Asian Steve Jobs'.Identify .










Ans:Lei Jun

6.Facebook is offering 200$ to people who would use X ( an attempt to bring in a modified version of Snapchat) and give feedback. X please!
Ans:Slingshot

7.Identify this travel website started by Stephen Kaufer in 2000.

Ans:TripAdvisor

8.The headquarters of which software giant was located at '1 Network Drive' but was later relocated?
Ans:Sun Microsystems

9.Identify this initiative by Google.
Ans:Project Tango

10.Identify this technology.






Ans:FTP (File Transfer Protocol ) ,by Abhay Bhushan


Read More